BozenaMatuszczyk

BozenaMatuszczyk

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1611]

Naleśniki z dżemem i serem

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Na popołudniowy deser polecam smaczne naleśniki z pysznym dżemem oraz smakowitą masą serową. Naleśniki bardzo lubiane przez moich domowników.

Naleśniki z dżemem i serem Więcej zdjęć (6)

Składniki:

Naleśniki z dżemem i serem

 

  • Ciasto naleśnikowe;
  • mleko 1 szkl,
  • woda gazowana 1 szkl,
  • mąki około 200 - 250 g,
  • jajko 1 szt,
  • szczypta soli,
  • cukier waniliowy,
  • olej do smażenia,

 

  • Masa serowa ;
  • twaróg z wiaderka około 400 g,
  • śmietana 18 % 3 - 4 łyżki,
  • cukier do smaku (według uznania),
  • cukier waniliowy,
  • żółtko 1 albo 2 w zależności od masy serowej,
  • Dodatkowo;
  • dżem 1 słoik (smak jaki kto lubi u mnie wiśniowy),
  • Sos wiśniowy;
  • wiśnie mrożone około 300 g,
  • cukier do smaku,
  • mąka ziemniaczana 1 płaska łyżeczka,
  • woda 1/4 szkl,

Sposób przygotowania:

Naleśniki z dżemem i serem
Składniki na ciasto naleśnikowe wkładamy do większego naczynia i dokładnie mieszamy na jednolitą gładką masę. Przygotowaną masę odstawiamy na 20 - 30 minut.

Ser przekładamy do miski dodajemy żółtko i śmietanę oraz cukru do smaku (według uznania). Dokładnie mieszamy.

Na dobrze rozgrzanej patelni z odrobiną tłuszczu smażymy nie za grube naleśniki.

Na usmażonym naleśniku rozsmarowujemy dżem (smak według uznania) a na dżem nakładamy masę serową.

Tak przygotowane naleśniki zwijamy w rulon lub składamy w kopertę.

Układamy na talerz i polewamy sosem wiśniowym.

Sos wiśniowy;

Wiśnie po rozmrożeniu zmiksować następnie przełożyć do garnka, dodać cukier według uznania i gotować na małym ogniu do czasu aż sos sie zredukuje.

Mąkę ziemniaczaną wymieszać w zimnej wodzie a następnie wlać do wiśni.

Mieszać aż sos zgęstnieje.
Naleśniki z dżemem i serem
Składniki na ciasto naleśnikowe wkładamy do wyższego naczynia
Naleśniki z dżemem i serem
Wszystkie składniki miksujemy na jednolitą gładką masę
Naleśniki z dżemem i serem
Na dobrze rozgrzanej patelni z odrobiną tłuszczu smażymy nie za grube naleśniki
Naleśniki z dżemem i serem
Usmażone naleśniki smarujemy dżemem oraz nakładamy masę serową
Naleśniki z dżemem i serem
Gotowe naleśniki polewamy sosem wiśniowym