Sposób przygotowania:
Naleśniki z dżemem i serem
Składniki na ciasto naleśnikowe wkładamy do większego naczynia i dokładnie mieszamy na jednolitą gładką masę. Przygotowaną masę odstawiamy na 20 - 30 minut.
Ser przekładamy do miski dodajemy żółtko i śmietanę oraz cukru do smaku (według uznania). Dokładnie mieszamy.
Na dobrze rozgrzanej patelni z odrobiną tłuszczu smażymy nie za grube naleśniki.
Na usmażonym naleśniku rozsmarowujemy dżem (smak według uznania) a na dżem nakładamy masę serową.
Tak przygotowane naleśniki zwijamy w rulon lub składamy w kopertę.
Układamy na talerz i polewamy sosem wiśniowym.
Sos wiśniowy;
Wiśnie po rozmrożeniu zmiksować następnie przełożyć do garnka, dodać cukier według uznania i gotować na małym ogniu do czasu aż sos sie zredukuje.
Mąkę ziemniaczaną wymieszać w zimnej wodzie a następnie wlać do wiśni.
Mieszać aż sos zgęstnieje.
Ser przekładamy do miski dodajemy żółtko i śmietanę oraz cukru do smaku (według uznania). Dokładnie mieszamy.
Na dobrze rozgrzanej patelni z odrobiną tłuszczu smażymy nie za grube naleśniki.
Na usmażonym naleśniku rozsmarowujemy dżem (smak według uznania) a na dżem nakładamy masę serową.
Tak przygotowane naleśniki zwijamy w rulon lub składamy w kopertę.
Układamy na talerz i polewamy sosem wiśniowym.
Sos wiśniowy;
Wiśnie po rozmrożeniu zmiksować następnie przełożyć do garnka, dodać cukier według uznania i gotować na małym ogniu do czasu aż sos sie zredukuje.
Mąkę ziemniaczaną wymieszać w zimnej wodzie a następnie wlać do wiśni.
Mieszać aż sos zgęstnieje.
gusia1000