Sposób przygotowania:
Kostki z pomarańczą i bananemPrzygotowanie deseru:
W blaszce układamy warstwę herbatników,skrapiamy je likierem pomarańczowym. Smarujemy je masą kajmakową z puszki i układamy jeszcze warstwę herbatników-również skropionych odrobiną likieru pomarańczowego.
2 galaretki cytrynowe rozpuszczamy w 1 szkl. gorącej wody i pozostawiamy do lekkiego stężenia. Mocno schłodzoną śmietanę ubijamy na najwyższych obrotach miksera z 2 łyżkami cukru pudru na sztywno.
Ciągle ubijając wlewamy powoli tężejącą galaretkę. Gotową śmietanę wylewamy równo na przełożoną kajmakiem warstwę herbatników.
Pomarańcze obieramy ze skórki i białych błonek-kroimy w plastry. Banany obieramy,kroimy w plasterki skrapiamy sokiem z cytryny.
Na warstwie bitej śmietany układamy rzędami plastry pomarańczy i bananów.
Etap końcowy:
3 galaretki rozpuszczamy w 4,5 szkl. gorącej wody. Pozostawiamy do lekkiego stężenia.
Tężejącą galaretkę wylewamy na owoce. Deser wkładamy na kilka godzin do lodówki aby galaretka dobrze stężała.
Gotowy deser kroimy w kostkę.