Hrabina w kuchni

Hrabina w kuchni

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 383]

Naleśniki z jabłkami i rodzynkami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 10
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Jedne z moich ulubionych naleśników na słodko. Wybornie smakują zapieczone w piekarniku, ale także podsmażone na masełku.

Naleśniki z jabłkami i rodzynkami Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Naleśniki z jabłkami i rodzynkami

 

  • Ciasto:
  • 1,5 szklanki mleka
  • 0,5 szklanki wody
  • 3 jajka
  • 1,5 szklanki mąki tortowej
  • budyń waniliowy bez cukru
  • kilka kropel aromatu waniliowego
  • sól i cukier do smaku

 

  • Nadzienie:
  • 600-700 g jabłek (już pokrojonych)
  • 25 g masła
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 150 g cukru trzcinowego
  • 50 g rodzynków (sułtanek)
  • starta skórka z cytryny

Sposób przygotowania:

Naleśniki z jabłkami i rodzynkami
Do jajek dodać mleko, wodę, mąkę wymieszaną z budyniem, aromat oraz szczyptę soli i cukru. Z przygotowanego ciasta wysmażyć naleśniki (10 sztuk). Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne i pokroić w kostkę. Ja kroję w większe kawałki, aby podczas konsumowania jabłka były zdecydowanie wyczuwalne.Skropić sokiem z cytryny. Rozgrzać masło i smażyć jabłka aż zmiękną. Na kilka minut przed końcem smażenia dodać ok.130 g cukru i rodzynki. Odstawić nadzienie do ostygnięcia. Nakładać farsz na naleśniki i składać w trójkąty.Ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Wierzch posypać reszta cukru i posypać startą cytryną, Zapiekać kilka minut w temperaturze ok.180°C. Można również podsmażyć na masełku.
Naleśniki z jabłkami i rodzynkami
Etap 1 Z podanych składników przygotować ciasto.
Naleśniki z jabłkami i rodzynkami
Etap 2 Naleśniki smażyć z obu stron na rozgrzanej patelni.
Naleśniki z jabłkami i rodzynkami
Etap 3 Pokrojone jabłka smażyć na maśle, a pod koniec dodać cukier i rodzynki.
Naleśniki z jabłkami i rodzynkami
Etap 4 Posmarować farszem i zawinąć w trójkąty.