frank55

frank55

Szef Kuchni
[Przepisów: 37]

Naleśniki z mąki gryczanej z jabłkowym dżemem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 2
  • KALORIE: 300
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Naleśniki lubi każdy, a nadzienie można wybrać dowolne tak jak i mąkę. Zdrowsze są z mąką ciemną lub gryczaną.

Naleśniki z mąki gryczanej z jabłkowym dżemem Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Naleśniki z mąki gryczanej z jabłkowym dżemem

 

Sposób przygotowania:

Naleśniki z mąki gryczanej z jabłkowym dżemem
Mleko wymieszać z mąką, jajkiem, solą i cukrem oraz szczyptą soli. Zmiksować mikserem i dolać ewentualnie wody jeżeli ciasto jest za gęste. Ciasto przygotowane odstawić na godzinę aby odpoczęło.

Smażyć cienkie naleśniki na rozgrzanym oleju rzepakowym z obu stron. Smarować dżemem z prażonych jabłek i układać na talerze.

Podawać ciepłe.
Naleśniki z mąki gryczanej z jabłkowym dżemem
mąke z jajkiem ,mlekiem,solą i cukrem zmiksować i smażyć naleśniki