Sposób przygotowania:
Naleśniki z kaszy gryczanejPrzygotowanie naleśników:
Kaszę moczymy przez kilka godzin w wodzie (najlepiej dzień przed smażeniem). Następnie odcedzamy i blendujemy na gładką masę z dodatkiem soli.
Rozrzedzamy wodą do uzyskania konsystencji gęstej śmietany. Ja użyłam ok. 1,5 szklanki wody. Odstawiamy na kilkanaście minut.
Smażymy na dobrze rozgrzanej, teflonowej patelni. Nie dodajemy tłuszczu. Moja patelnia była mała, więc wyszło mi ok. 8 naleśników - na większej patelni powinno wyjść ich dwa raz mniej.
Przygotowanie farszu:
Kroimy warzywa: cebulę w piórka, paprykę i pieczarki w drobną kostkę. Na niewielkiej ilości tłuszczu szklimy cebulę, następnie dodajemy pozostałe warzywa i szpinak. Zalewamy całość passatą pomidorową i szklanką wody.
Zagotowujemy i dodajemy pokruszony ser feta. Mieszamy, doprawiamy do smaku. Gotujemy kilka minut pod przykryciem na małym ogniu.
Gdy nieco ostygnie, można zacząć nadziewać nim naleśniki.