jagoda59

jagoda59

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 523]

Makaron z pieczarkami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 2
  • KALORIE: 300
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Danie makaronowe nie wymaga dużo czasu, jest szybkie do przygotowania. Dodatki można sobie dowolnie wybierać według gustu.

Makaron z pieczarkami Więcej zdjęć (6)

Składniki:

Makaron z pieczarkami

 

  • makaron rurki 150 g
  • woda1,5 litra
  • sól i pieprz do smaku
  • bazylia 1 łyżeczka
  • pomidorki z puszki lub mrożone 1 szt.
  • masło klarowane 2 łyżki
  • pieczarki 400 g

Sposób przygotowania:

Makaron z pieczarkami
Makaron wrzucamy na wrzącą i posoloną lekko wodę i gotujemy al dente. Odlewamy wodę i hartujemy zimną i pozostawiamy na sicie lub durszlaku.

Pieczarki obieramy z błon i można też ze skórki, myjemy i osuszamy. Cebulkę obieramy i kroimy w kostkę, smażymy na maśle klarowanym, dodajemy pieczarki i dusimy do miękkości.

Pomidorki z puszki lub mrożone bez skórki kroimy w kostkę i dodajemy do pieczarek.

Smażymy razem chwilę, przyprawiamy bazylią, pieprzem, solą, dodajemy makaron. Podgrzewamy razem i wykładamy na talerze. Smacznego :)
Makaron z pieczarkami
makaron rurki wrzucić na wrzątek, posolić
Makaron z pieczarkami
Makaron rurki ugotować al dentei zahattować zimną wodą, przelać przez durszlak aby ociekł
Makaron z pieczarkami
Pieczarki obrać z błony i można też skórki ,umyć i usmażyć z cebulką
Makaron z pieczarkami
Pomidory mrożone lub z puszki pokroić w kostkę i połączyć z pieczarkami
Makaron z pieczarkami
Włożyć makaron na patelnię do sosu wymieszać razem