Sposób przygotowania:
Naleśniki gryczane z parówkami
Kaszę gryczaną zmiksować (rozdrobnić ) , płatki owsiane również rozdrobnić. Kaszę oraz płatki przełożyć do miski, dodać mleko, jajka, wymieszać lub zmiksować mikserem na małych obrotach. Na końcu dosypać mąkę i sol, również wymieszać by nie było grudek. Ciasto powinno mieć konsystencję typowego ciasta naleśnikowego. Na patelnię, najlepiej taką do smażenia naleśników lub inną dobrą, wypróbowaną, wlać niewielką ilość oliwy, na rozgrzaną oliwę nalewać chochelką ciasto, rozprowadzić równomiernie na patelni i smażyć z każdej strony po kilka minut. Ja smażę na 4. Ciasto należy odwrócić na druga stronę gdy brzegi zaczną odchodzić od patelni. Na każdy usmażony naleśnik położyć jedna lub dwie parówki, zawinąć, i ułożyć na rozgrzanej patelni, posypać startym serem i przykryć pokrywka by ser się roztopił.Gotowe przełożyć na talerz i polać sosem z ketchupu i majonezu.