aneta8185

aneta8185

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 517]

Naleśniki z mascarpone oblane musem truskawkowym

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 5

Pyszne, niezwykle delikatne naleśniki, a to dzięki użytemu jako nadzienie macsarpone. Dodatkowo całość oblana puszystym musem truskawkowym. Poezja smaku!

Naleśniki z mascarpone oblane musem truskawkowym Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Naleśniki z mascarpone oblane musem truskawkowym

 

  • 250 g mąki
  • 50 ml mleka
  • 300 ml wody gazowanej
  • 2 łyżki cukru
  • 1 jajko
  • szczypta soli
  • olej do smażenia

 

  • 2 serki mascarpone
  • 4 łyżki cukru pudru

 

 

Sposób przygotowania:

Naleśniki z mascarpone oblane musem truskawkowym
Z podanych składników przygotowujemy słodkie ciasto naleśnikowe. Na rozgrzanej odrobinie oleju na patelni smażymy cieniutkie naleśniki.W miseczce dokładnie mieszamy serek mascarpone z cukrem pudrem, na puszystą masę.Truskawki świeże lub mrożone wkładamy do wyższej szklanki. Wsypujemy do nich cukier puder i za pomocą blendera rozdrabniamy na gładki, puszysty mus.Usmażone i jeszcze ciepłe naleśniki smarujemy serkiem i składam w ulubiony kształt. Wierzch naleśników polewamy słodkim musem truskawkowym.Tak przygotowane naleśniki podajemy na ciepło na drugie danie lub podwieczorek.
Naleśniki z mascarpone oblane musem truskawkowym
Do miski dajemy mąkę, wbijamy jajko, dodajemy szczyptę soli oraz cukier. Wlewamy mleko i wodę gazowaną.
Naleśniki z mascarpone oblane musem truskawkowym
Wszystkie składniki dokładnie miksujemy, otrzymując ciasto naleśnikowe.
Naleśniki z mascarpone oblane musem truskawkowym
Na rozgrzanej patelni smażymy cieniutkie naleśniki.
Naleśniki z mascarpone oblane musem truskawkowym
W wysokiej szklance blendujemy truskawki z cukrem pudrem. Gotowym musem polewamy naleśniki posmarowane mascarpone.