Beatris

Beatris

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2198]

Naleśniki z mascarpone i bananem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Pyszne naleśniki z nadzieniem z sera mascarpone, rozgniecionego banana i soku z cytryny. Proste i smaczne.

Naleśniki z mascarpone i bananem Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Naleśniki z mascarpone i bananem

 

  • 1 jajko
  • 32 g cukru waniliowego
  • 1 szklanka mąki tortowej
  • 1/2 szklanki mleka
  • 1/2 szklanka wody mineralnej gazowanej
  • olej do smażenia
  • 1 banan
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 125 g mascarpone

Sposób przygotowania:

Naleśniki z mascarpone i bananem
Jajko roztrzepać z cukrem waniliowym. Dodać do niego mąkę, mleko i wodę. Wszystko dokładnie wymieszać. Ciasto odłożyć na kilka minut. Następnie rozgrzać na patelni trochę oleju. Na patelnię wylać porcję ciasta, rozlać ją na brzegi. Jak ciasto się zetnie, delikatnie odwrócić naleśnik na drugą stronę. Smażyć do zrumienienia z obu stron. W ten sam sposób usmażyć następne naleśniki do wyczerpania ciasta. Banana obrać, rozgnieść widelcem. Dodać do niego sok z cytryny i mascarpone, dokładnie wymieszać. Masę rozłożyć na każdym naleśniku. Zwijać je w ruloniki. Podawać od razu po przygotowaniu.
Naleśniki z mascarpone i bananem
Gotowe ciasto z jajka cukru waniliowego mąki mleka i wody gazowanej.
Naleśniki z mascarpone i bananem
Porcja ciasta wylana na patelnię i rozlana na brzegi.
Naleśniki z mascarpone i bananem
Nadzienie przygotowane z mascarpone banana i soku z cytryny.
Naleśniki z mascarpone i bananem
Przygotowane nadzienie rozłożone na usmażonym naleśniku.