Ginger1989

Ginger1989

Kuchcik
[Przepisów: 1]

Naleśniki z masłem orzechowym i dżemem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Szybkie, proste i pyszne, Idealne na śniadanie lub deser! Szczególnie dla wielbicieli kontrastowych smaków.

Naleśniki z masłem orzechowym i dżemem

Składniki:

Naleśniki z masłem orzechowym i dżemem

 

  • Ciasto na naleśniki:
  • 250g mąki
  • 2 jajka
  • 250ml wody
  • 250ml mleka
  • 1 łyżka oleju
  • 1/2 łyżeczki cukru
  • 1/2 łyżeczki soli

 

 

 

 

 

 

 

 

  • nadzienie (porcje na jednego naleśnika)

 

  • 2 łyżki masła orzechowego (takiego, co ma co najmniej 90% zawartości orzechów!)
  • 2 łyżki dżemu morelowego light (najlepiej z Lidla firmy Linessa)
  • 3 morele
  • 1/3 banana

 

 

 

Sposób przygotowania:

Naleśniki z masłem orzechowym i dżemem
składniki na ciasto zmiksować w mikserze. Wylewać niecałą chochlę na jednego naleśnika. Na rozgrzanej patelni smażyć cienkie naleśniki, na małym ogniu - najlepiej na patelni teflonowej lub na zwykłej na niewielkiej ilości oleju, aż będą z obu stron lekko złociste.



Gotowego,lekko ciepłego naleśnika posmarować równomiernie masłem orzechowym (wedle uznania i upodobania - ja używam ok 1-2 dużych łyżek masła orzechowego na każdego naleśnika).



Następnie nałożyć 2 łyżki dżemu morelowego i równomiernie rozprowadzić na warstwie masła orzechowego.Nalezy zwrócić uwagę na to, żeby dżemu nie było więcej niż masła orzechowego, inaczej dżem zabije jego smak. Naleśnika zwinąć w rulonik. Morele pokroić na ćwiartki, banany na plasterki. Udekorować owocami naleśnika.Powtórzyć z kolejnymi naleśnikami.Smacznego ! :)