Sposób przygotowania:
Naleśniki z pastą kukurydziano-jajeczną
Przygotowujemy ciasto na naleśniki. Do wysokiego naczynia wsypujemy razową mąkę orkiszową i mieszamy z niewielką ilością wody. Dodajemy dwa sparzone uprzednio wrzątkiem jajka przepiórcze, maleńką szczyptę soli (nie trzeba), łyżeczkę oleju słonecznikowego. Wszystko miksujemy na gładką masę dodając tyle wody, żeby ciasto miało konsystencję śmietany. Smażymy niewielkie naleśniki na patelni bez tłuszczu. Gotowe naleśniki trzymamy pod przykryciem, żeby nie wystygły. Gotujemy jedno jajko przepiórcze. Obieramy je i dodajemy do dwóch łyżek słodkiej i chrupiącej kukurydzy. Całość miksujemy na niezbyt gładką masę. Dla większych dzieci jajko można pokroić i po prostu wymieszać z kukurydzą. Masę rozsmarowujemy na naleśnikach, które następnie zawijamy w ruloniki. Podajemy zaraz po przygotowaniu.