Sposób przygotowania:
Kluski zwane kopytkami
Ziemniaki po obraniu, opłukaniu ugotować. Po ugotowaniu odcedzić, ugnieść tłuczkiem lub przecisnąć przez praskę i zostawić do ostygnięcia.
Następnie dodać jajka i sól oraz stopniowo dodawać mąkę pszenną. Ciasto wyrabiać, aż stanie się gładkie, jednolite i nie będzie kleiło się do rąk.
Ciasto podzielić na części. Z każdej uformować wałek i pokroić na małe kluski zwane kopytkami.
Kluska wrzucać partiami na gotującą, osoloną wodę i gotować do chwili wypłynięcia na powierzchnię.
Wyjmować łyżką cedzakową.
Podawać z mięsem, gulaszem lub sosem pomidorowym.
Można również podawać polane ze skwarkami z wędzonego boczku.
Następnie dodać jajka i sól oraz stopniowo dodawać mąkę pszenną. Ciasto wyrabiać, aż stanie się gładkie, jednolite i nie będzie kleiło się do rąk.
Ciasto podzielić na części. Z każdej uformować wałek i pokroić na małe kluski zwane kopytkami.
Kluska wrzucać partiami na gotującą, osoloną wodę i gotować do chwili wypłynięcia na powierzchnię.
Wyjmować łyżką cedzakową.
Podawać z mięsem, gulaszem lub sosem pomidorowym.
Można również podawać polane ze skwarkami z wędzonego boczku.
gusia1000