BozenaMatuszczyk

BozenaMatuszczyk

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1611]

Kluski zwane kopytkami

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Dzisiaj polecam bardzo smaczne, szybkie w przygotowaniu i nie drogie kluski zwane kopytkami. Takie kluski pamiętam z mojego rodzinnego domu, gdy moja babcia podawała nam je ze skwarkami z wędzonego boczku. Były przepyszne.

Kluski zwane kopytkami Więcej zdjęć (8)

Składniki:

Kluski zwane kopytkami

 

Sposób przygotowania:

Kluski zwane kopytkami
Ziemniaki po obraniu, opłukaniu ugotować. Po ugotowaniu odcedzić, ugnieść tłuczkiem lub przecisnąć przez praskę i zostawić do ostygnięcia.

Następnie dodać jajka i sól oraz stopniowo dodawać mąkę pszenną. Ciasto wyrabiać, aż stanie się gładkie, jednolite i nie będzie kleiło się do rąk.

Ciasto podzielić na części. Z każdej uformować wałek i pokroić na małe kluski zwane kopytkami.

Kluska wrzucać partiami na gotującą, osoloną wodę i gotować do chwili wypłynięcia na powierzchnię.

Wyjmować łyżką cedzakową.

Podawać z mięsem, gulaszem lub sosem pomidorowym.

Można również podawać polane ze skwarkami z wędzonego boczku.
Kluski zwane kopytkami
Ziemniaki obieramy,płuczemy i gotujemy do miękkości
Kluski zwane kopytkami
Po ugotowaniu odcedzamy, ugniatamy tłuczkiem lub przeciskamy przez praskę i studzimy
Kluski zwane kopytkami
Dodajemy jajka,sól oraz stopniowo mąkę i wyrabiać na gładkie ciasto
Kluski zwane kopytkami
Wyrabiać aż ciasto nie będzie kleiło się do rąk
Kluski zwane kopytkami
Ciasto podzielić na części ,z każdej uformować wałek - rulon
Kluski zwane kopytkami
Wałek pociąć na kluseczki (pociąć po skosie) zwane kopytkami
Kluski zwane kopytkami
Kluseczki czyli kopytka wrzucić na osoloną gotującą się wodę i gotować do momentu wypłynięcia na powierzchnię