Sposób przygotowania:
Naleśniki z rabarbarem 2
Rabarbar obieramy ze skóry. Następnie kroimy na mniejsze kawałki. Do garnka wykładamy pokrojony drobniej rabarbar. Dodajemy ok 100 ml wody. Zostawiamy go na wolnym ogniu od czasu do czasu mieszając. Miękki rabarbar dosładzamy. Ilość cukru dowolna, najlepiej samemu spróbować gdyż każdy z nas lubi inną słodkość. Mąkę łączymy wodą gazowaną w misce. Dodajemy mleko. Jajka najpierw sprawdzamy czy są dobre, rozbijając je np w misce oddzielnej, dodajemy następnie do miski z ciastem. Dodajemy cukier. Wszystko miksujemy na masę o jednolitej konsystencji. Olej rozgrzewamy na patelni, ok 50 ml. Wlewamy go do ciasta, mieszamy. Dzięki temu nie musimy ciągle smarować patelni tłuszczem.Wykładamy łyżką do zupy porcję ciasta (najlepiej nie dużo by ciasto było cienkie) Smażymy z dwóch stron. Na każdego naleśnika wykładamy trochę rabarbaru, Składamy w trójkąt. Ja na brzegi nie wykładam rabarbaru, aby nie wypadał potem .