paulina44444

paulina44444

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 82]

Naleśniki z rukolą

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Pyszne, zdrowe i sycące naleśniki ze świeżą rukolą i sosem serowym są idealną propozycją na drugie danie!

Naleśniki z rukolą Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Naleśniki z rukolą

 

 

  • Sos:
  • 100g serka topionego śmietankowego
  • mleko - pół szklanki

 

  • Rukola - 100 g
  • zioła

Sposób przygotowania:

Naleśniki z rukolą
Naleśniki: Jajko umyć i rozbić, dodać mleko i mąkę, posolić i dodać pieprzu. Wlać olej. Kręcić mikserem aż do uzyskania jednolitej masy. Smażyć na patelni do naleśników.

Sos: Serek topiony rozpuścić w ciepłym mleku, doprawić ulubionymi ziołami, np. majerankiem. Sos ma być aksamitny i dość gęsty.

Rukolę umyć, porwać na drobne kawałki. Naleśnik posmarować sosem i posypać rukolą. Następnie zawinąć. Gotowe! 
Naleśniki z rukolą
Ciasto na naleśniki: jajko+mąka+mleko+sól+pieprz
Naleśniki z rukolą
Sos z serków topionych dodaje smaku naleśnikom i sprawia, że potrawa nie ejst zbyt sucha
Naleśniki z rukolą
Naleśnik smarujemy sosem i układamy rukolę
Naleśniki z rukolą
Zawijamy wszytsko w rulon i gotowe do jedzenia!