Sposób przygotowania:
Zielone naleśniki z pomidorową salsą
Do mleka dodajemy jajko, mąkę pszenną i oliwę z oliwek, mieszamy. Następnie dodajemy oczyszczoną rukolę i miksujemy dokładnie blenderem. Odstawiamy na około 30 minut, w razie potrzeby dodajemy nieco mąki pszennej (ale nie za dużo, bo ciasto powinno być odrobinę rzadsze niż na tradycyjne naleśniki). Smażymy z obu stron na rumiano, na niewielkiej patelni. Salsę pomidorową przygotowujemy np. wg tego przepisu: https://gotujmy.pl/pomidorowa-salsa,przepisy,154765.html . Na naleśniki nakładamy równomiernie warstwę kaszy jęczmiennej, pomidorowej salsy i mieszanki sałat, a także kilka paseczków czerwonej papryki. Zwijamy luźne naleśniki, które przybieramy salsą, pokrojoną w drobną kostkę papryką i plasterkami sera pleśniowego.
marietta