Bernadetta

Bernadetta

Złoty Ekspert
[Przepisów: 947]

Zielone naleśniki z pomidorową salsą

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Pyszne i wesołe naleśniki to gwarancja zadowolenia i pełnych brzuchów :)

Zielone naleśniki z pomidorową salsą Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Zielone naleśniki z pomidorową salsą

 

Sposób przygotowania:

Zielone naleśniki z pomidorową salsą
Do mleka dodajemy jajko, mąkę pszenną i oliwę z oliwek, mieszamy. Następnie dodajemy oczyszczoną rukolę i miksujemy dokładnie blenderem. Odstawiamy na około 30 minut, w razie potrzeby dodajemy nieco mąki pszennej (ale nie za dużo, bo ciasto powinno być odrobinę rzadsze niż na tradycyjne naleśniki). Smażymy z obu stron na rumiano, na niewielkiej patelni. Salsę pomidorową przygotowujemy np. wg tego przepisu: https://gotujmy.pl/pomidorowa-salsa,przepisy,154765.html . Na naleśniki nakładamy równomiernie warstwę kaszy jęczmiennej, pomidorowej salsy i mieszanki sałat, a także kilka paseczków czerwonej papryki. Zwijamy luźne naleśniki, które przybieramy salsą, pokrojoną w drobną kostkę papryką i plasterkami sera pleśniowego.
Zielone naleśniki z pomidorową salsą
które przybieramy salsą
Zielone naleśniki z pomidorową salsą
pokrojoną w drobną kostkę papryką i plasterkami sera pleśniowego.
Zielone naleśniki z pomidorową salsą
Do mleka dodajemy jajko