Justi2401

Justi2401

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 507]

Naleśniki z serkiem straciatella i dżemem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Naleśniki na słodko z serkiem straciatella i dżemem porzeczkowym świetnie sprawdzą się na obiad, czy podwieczorek.

Naleśniki z serkiem straciatella i dżemem

Składniki:

Naleśniki z serkiem straciatella i dżemem

 

  • 1,5 szklanki mąki
  • 1 jajko
  • 1 szklanka tłustego mleka
  • 1 łyżka oleju+odrobina do natłuszczenia patelni
  • 0,5 szklanki zimnej wody
  • szczypta soli

 

  • Nadzienie:
  • 2 serki homogenizowane straciatella
  • słoiczek dżemu z czarnej porzeczki

Sposób przygotowania:

Naleśniki z serkiem straciatella i dżemem
1. Przesianą mąkę wsypać do miski. Wbić jaja, wlać mleko, olej, wodę i dodać sól. Zmiksować. Ciasto ma być lekko lejące. Jeżeli jest za gęste dolać jeszcze odrobinę mleka, jeśli za rzadkie dosypać mąki i zmiksować. Odstawić na 20 minut.

2. Na patelni rozgrzać kilka kropelek oleju (tylko przed smażeniem pierwszego naleśnika, później już nie będzie potrzebny). Wylewać porcje ciasta (ok. pół łyżki wazowej). Smażyć przez około pół minuty-minutę, aż brzegi zaczną odchodzić od patelni. Przewrócić i smażyć jeszcze pół minuty.

3. Gotowe naleśniki podawać posmarowane serkiem z kleksami z dżemu. Smacznego!