rzelkazag

rzelkazag

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 379]

Naleśniki z sosem czernicowym

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 5
         
ocena: 5/5 głosów: 7

Delikatne naleśniki ze słodkim serowym farszem i sosem z czernic. W szczególności uwielbia je mój synek.

Naleśniki z sosem czernicowym

Składniki:

Naleśniki z sosem czernicowym

 

  • Na 10 naleśników:

 

  • 250ml mleka
  • 2 jajka
  • 1/2 szklanki wody mineralnej lub przegotowanej
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 150g mąki
  • olej do smażenia

 

 

  • Sos:
  • 150g czernic
  • 60ml słodkiej śmietanki
  • 2 łyżki cukru pudru

Sposób przygotowania:

Naleśniki z sosem czernicowym
Składniki na ciasto miksujemy ze sobą i pozostawiamy na ok 30 minut. Po tym czasie na rozgrzanym tłuszczu smażymy cienkie naleśniki na delikatny, blady kolor. Ser rozdrabniamy, dodajemy cukier waniliowy oraz żółtko. Mieszamy.

Gotowym farszem smarujemy każdy naleśnik, składamy go w trójkąt i opiekamy na patelni na złoty kolor. Czernice miksujemy ze śmietanką oraz cukrem pudrem. Polewamy naleśniki tuż przed podaniem.

Tagi:

naleśniki