szalonamonia

szalonamonia

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 843]

Płonące naleśniki z sosem z czekolady

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

pyszne płonące naleśniki z sosem czekoladowym

Płonące naleśniki z sosem z czekolady

Składniki:

Płonące naleśniki z sosem z czekolady

 

Sposób przygotowania:

Płonące naleśniki z sosem z czekolady
Rodzynki namoczyć w miodzie polączonym z odrobiną wody.Mąkę przesiać z solą przez sito, dodać jajka i wlewając mleko zmiksować mikserem na gładką masę.Odstawić na pół godziny do lodówki.Następnie, na rozgrzanym oleju smażyć cienkie naleśniczki.Orzechy i migdały posiekac.Migdały i orzechy wymieszać z dżemem.Masę utrzec ze śmietaną i cukrem pudrem.Dodac skórkę pomaranczową, rum i osączone z miodowego roztworu rodzynki.Wymieszać raz jeszcze.Na każdy nalesnik nałożyć trochę utworzonego farszu i zawinąć w rulonik.Do miski wlożyc żółtka i cukier, postawic miseczke na garnku z wrzącą wodą i ubijać trzepaczką, do momentu aż masa nabierze białego koloru.Cały czas mieszając wlewać powoli mleko.Czekoladę połamać.Wrzucić czekoladę mieszać aż się rozpuści a sos zgęstnieje.Przed podaniem nalesniki podsmażyc na roztopionym na patelni maśle.Polac sosem czekoladowym i skropic spirytusem.Podpalic i od razu podawać.Świetny ,efektowny deser.