lalunia

lalunia

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1993]

Naleśniki ze szpinakiem 3.

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Robiłam pierwszy raz wyszły pyszne .Córka zjadła ale bez sosu czosnkowego :)

Naleśniki ze szpinakiem 3. Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Naleśniki ze szpinakiem 3.

 

  • Składniki na ciasto naleśnikowe:
  • 40 dag mąki pszennej
  • 500 litr mleka
  • 2 jajka
  • proszek do pieczenia 1 łyzeczka
  • 2 łyżki oleju
  • szczypta soli
  • olej do smażenia
  • Składniki na farsz:
  • 60 deko mrożonego szpinaku
  • 2 jajka
  • 2 sztuki sos sałatkowy czosnkowo ziołowy
  • sól, pieprz
  • odrobina tłuszczu
  • Składniki na sos czosnkowy:
  • 2 jogurt naturalny 200 ml
  • 3 czubate łyżki majonezu
  • 4ząbki czosnku
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania:

Naleśniki ze szpinakiem 3.
jajka mleko proszek do pieczenia oraz olej miksujemy na jednolita masę nie za gęstą jeśli wyjdzie gęsta dolewamy troszkę mleka .Ciasto wlewamy na rozgrzana patelnie i pieczemy z obu stron na rumiany kolor. Szpinak odmrozić, wrzucić na patelnię. Dodać odrobinę oleju dusić na ogniu, aż woda odparuje. Wbić jajka, wymieszać, odstawić do wystygnięcia. Do ostudzonej masy dodać 2 sosy czosnkowe czosnkowo ziołowe , doprawić solą i pieprzem. Smarować naleśniki farszem szpinak-owym, zawijać ja robię jak na krokiety czyli boki do środka i zawijam. Przygotować sos czosnkowy. zetrzeć czosnek, dodać majonez i jogurt, doprawić, dokładnie wymieszać. Naleśniki podawać polane sosem czosnkowym.
Naleśniki ze szpinakiem 3.
zawijamy nalesniki boki do srodka i wtedy zawiajmy
Naleśniki ze szpinakiem 3.
Farsz nakładamy na naleśniki na całym placku
Naleśniki ze szpinakiem 3.
widać dokładnie jak duz ma być farszu :)
Naleśniki ze szpinakiem 3.
smażymy szpinak na patelni dodajemy jajka i sos sałatkowy czosnkowo ziolowy