marietta

marietta

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 2157]

Naleśniki ziołowe z mascarpone

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 10
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Lekkie i niezbyt ostre dania lub desery dla dzieci to podstawa. Chodzi,bowiem o ich zdrowie i nadwrażliwość na niektóre dania,np.za tłuste. Dziś polecam naleśniki ziołowe z serkiem.

Naleśniki ziołowe z mascarpone

Składniki:

Naleśniki ziołowe z mascarpone

 

  • 5 jaj,
  • 1,5 szklanki mąki,
  • szklanka mleka lub śmietanki,po szczypcie różnych suszonych ziół,np.natka, bazylia, zioła prowansalskie,
  • łyżeczka soli,
  • łyżeczka cukru,
  • 1/4 szklanki wody mineralnej gazowanej,
  • 25 dag.margaryny do smażenia,
  • pudełko serka mascarpone(500 g.).

Sposób przygotowania:

Naleśniki ziołowe z mascarpone
Składniki na ciasto naleśnikowe czyli jajka, mąka, mleko lub śmietankę, odrobinę soli i cukru oraz oczywiście roztarte suszone zioła ubić w misce szklanej trzepaczką sprężynową lub rózgową na jednolitą masę. Na patelni rozgrzać odrobinę margaryny i cienką strużką wlewać ciasto na patelnię. Smażyć z ok. 1-2 min. z obu stron i delikatnie zsuwać placki na odwrócony talerz. Następnie nadziewać każdy naleśnik serkiem mascarpone,zwinąć i ponownie usmażyć na rumiano. Wyjąć, odsączyć na łopatce cedzakowej i przełożyć na półmisek. Podawać na wczesną kolację.