wioletta_koziel

wioletta_koziel

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 116]

Nalesnikowa wariacja

  • 7
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 11

Czasem nalesnikow upiecze sie zbyt duzo...Trzeba je wiec wykorzystac. Oto ciag dalszy wariacji na temat nalesnikow. Polecam lasuchom!

Nalesnikowa wariacja

Składniki:

Nalesnikowa wariacja

 

  • Ciasto naleśnikowe:
  • 2 niepełne szklanki maki;
  • 1 szklanka mleka;
  • 1 szklanka gazowanej wody mineralnej;
  • 2 jajka;
  • mała płaska łyżeczka cukru waniliowego
  • Dodatkowo:
  • 2 banany;
  • sloiczek dzemu z czarnej porzeczki lub innego kwaskowego;
  • maslo orzechowe;
  • bita smietana gotowa;
  • kawalek czekolady do starcia

Sposób przygotowania:

Nalesnikowa wariacja
Skladniki na ciasto nalesnikowe wymieszac razem. Usmazyc nalesniki na niewielkiej ilosci oleju, na rozgrzanej patelni. Lekko ostudzic. Nim nalesniki lekko wystygna banany obrac ze skory i pokroic w plasterki, przygotowac dzem z czarnej porzeczki i maslo orzechowe. Wystudzone nalesniki przekladac pojedynczo na plaski, duzy talerz. Na kazdy z nich kolejno ulozyc pasterki bananow, przykryc drugim nalesnikiem, nastepnie wartwe masla orzechowego, kolejna wartswe pokrywamy dzemem i tak ciagle, do czasu, az skoncza sie nam nalesniki:). Gorna warstwe maja stanowic banany. Gotowego nalesnikowego przekladanca ozdobic z wierzchu bita smietana, posypac starta czekolada lub ozdobic owocami swiezymi. Przekroic na mniejsze czesci, tak, by ladnie bylo widac wewnetrzne warstwy. Potem pozostaje juz tylko zajadac. SMACZNEGO!