justynak223

justynak223

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1232]

Naleśnikowe całuski

  • 6
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 10

Jabłko sprawi że naleśniki będą bardziej puszyste.

Naleśnikowe całuski

Składniki:

Naleśnikowe całuski

 

  • 1,5szkl. mąki
  • 2szkl. mleka (można potem dolać jak ciasto będzie za gęste)
  • 2 łyżki cukru
  • kilka śliwek z kompotu
  • 2 łyżki soku z kompotu
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • odrobina tartej skórki z cytryny
  • 1 starte jabłko
  • budyń śmietankowy (przepis na budyń własnej roboty można znaleźć wśród moich przepisów)

 

Sposób przygotowania:

Naleśnikowe całuski
Z mąki, mleka i cukru rozrabiamy ciasto naleśnikowe. Dodajemy do niego drobno pokrojone śliwki, sok, cytrynę i tarte jabłko. Z masy nalewamy na patelnie małe naleśniczki (4 na patelnie). Smażymy na złoty kolor z obu stron. Gotujemy budyń. Naleśniczki po dwa przekładamy budyniem. Na wierzch robimy kleksa z budyniu i ozdabiamy np. kawałkiem śliwki.