Sposób przygotowania:
Naleweczka aroniowo- jabłkowa
Owoce aronii dokładnie płuczemy, odsączamy na sicie i wkładamy w pojemniczkach do zamrażarki na 1-2 dni. Po tym czasie aronię rozmrażamy, dodajemy dokładnie opłukane liście wiśni, obierki z jabłek lub ćwiartki jabłek z usuniętymi gniazdami nasiennymi. Zasypujemy cukrem, zalewamy zimną wodą, doprowadzamy do wrzenia i od razu zmniejszamy ogień. Gotujemy na wolnym ogniu przez 35 minut. Odstawiamy na cały dzień. Przecedzamy przez gęste sito. Do powstałego soku (mnie wyszło go równo 2 litry i 100 ml), wlewamy spirytus i dokładnie mieszamy. Nalewkę przelewamy do szklanych butelek i odstawiamy na 2-3 miesiące w ciemne i chłodne miejsce, choć muszę przyznać, że już następnego dnia po przygotowaniu smakuje wybornie.