Bernadetta

Bernadetta

Złoty Ekspert
[Przepisów: 947]

Naleweczka aroniowo- jabłkowa

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Pyszna nalewka z aronii o posmaku jabłek i wiśni.

Naleweczka aroniowo- jabłkowa

Składniki:

Naleweczka aroniowo- jabłkowa

 

 

  • 40 dag jabłek (mogą być same obierki)

 

  • 200 liści wiśni z ogonkami

 

  • 1,25 litra wody

 

  • 65-70 dag cukru

 

  • 0,5 litra spirytusu 96 %

 

 

Sposób przygotowania:

Naleweczka aroniowo- jabłkowa
Owoce aronii dokładnie płuczemy, odsączamy na sicie i wkładamy w pojemniczkach do zamrażarki na 1-2 dni. Po tym czasie aronię rozmrażamy, dodajemy dokładnie opłukane liście wiśni, obierki z jabłek lub ćwiartki jabłek z usuniętymi gniazdami nasiennymi. Zasypujemy cukrem, zalewamy zimną wodą, doprowadzamy do wrzenia i od razu zmniejszamy ogień. Gotujemy na wolnym ogniu przez 35 minut. Odstawiamy na cały dzień. Przecedzamy przez gęste sito. Do powstałego soku (mnie wyszło go równo 2 litry i 100 ml), wlewamy spirytus i dokładnie mieszamy. Nalewkę przelewamy do szklanych butelek i odstawiamy na 2-3 miesiące w ciemne i chłodne miejsce, choć muszę przyznać, że już następnego dnia po przygotowaniu smakuje wybornie.