LuKaSz4761

LuKaSz4761

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 344]

Nalewka fistaszkowa

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Przepis na nalewkę fistaszkową.

Nalewka fistaszkowa

Składniki:

Nalewka fistaszkowa

 

 

Sposób przygotowania:

Nalewka fistaszkowa
Orzechy ziemne posiekać na bardzo drobno i zalać je alkoholem i odstawić w zamkniętym naczyniu na miesiąc w miejscu ciepłym i nasłonecznionym. ( Naczynie co kilka dni potrząsać). Po tym czasie nalewkę zlać, orzeszki wyrzucić i do nalewki włożyć goździki, mielony cynamon i cienką obraną skórkę z dwóch mandarynek (bez białej warstwy). Odstawić na tydzień. Po tym czasie zrobić syrop z 25 dag. cukru i 1/4 litra wody i dodać przygotowany syrop do nalewki. Po następnym tygodniu przefiltrować i rozlać do butelek. Przygotowane butelki z nalewką przechować w chłodnym i ciemnym miejscu (np. w piwnicy, spiżarni ) przez co najmniej pół roku.