LuKaSz4761

LuKaSz4761

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 344]

Nalewka migdałowa

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Przepis na nalewkę migdałową.

Nalewka migdałowa

Składniki:

Nalewka migdałowa

 

 

Sposób przygotowania:

Nalewka migdałowa
Migdały zalać gorącym wrzątkiem by skórka zmiękła i będzie łatwo odchodzić od ziaren. Następnie obrane migdały posiekać i zalać je alkoholem. Odstawić zamknięte szczelnie na miesiąc w ciepłe miejsce. Po tym czasie zlać nalewkę, migdały wyrzucić. Do nalewki dodać goździk, mielony cynamon i skórkę z cytryny, pozbawionej białej wewnętrznej skórki. Odstawić na kolejny tydzień. Po tygodniu nalewkę przelać do przygotowanego gorącego syropu. Porządnie wymieszać, odstawić do ostudzenia, przefiltrować i rozlać do butelek. Odstawić na około 3 miesiące.