WWWiola

WWWiola

Złoty Ekspert
[Przepisów: 883]

Książka Kucharska: Domowe nalewki owocowe

Nalewka z rabarbaru

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 12
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Jedna z bardziej atrakcyjnych nalewek. Lekko kwaśna, z rabarbarem i nutą cytryny. Najpierw lekko różowa, stojąc odbarwia się, co jednak niczym nie szkodzi w smaku.

Nalewka z rabarbaru

Składniki:

Nalewka z rabarbaru

 

Sposób przygotowania:

Nalewka z rabarbaru
Umyty i osuszony rabarbar kroimy na małe kawałki i przekładamy do dużego słoja.

Cytrynę dokładnie sparzamy i szorujemy. Kroimy na plastry i dodajemy do słoja.

Owoce zasypujemy cukrem i zakręcamy słój. Zostawiamy na noc w ciepłym miejscu, aż puści sok.

Następnego dnia dolewamy do słoja alkohol i pozostawiamy tak na jeden lub dwa miesiące w ciemnym miejscu.

Po tym czasie nalewkę zlewamy do butelki.