Sposób przygotowania:
Nalewka z rabarbaru
Umyty i osuszony rabarbar kroimy na małe kawałki i przekładamy do dużego słoja.
Cytrynę dokładnie sparzamy i szorujemy. Kroimy na plastry i dodajemy do słoja.
Owoce zasypujemy cukrem i zakręcamy słój. Zostawiamy na noc w ciepłym miejscu, aż puści sok.
Następnego dnia dolewamy do słoja alkohol i pozostawiamy tak na jeden lub dwa miesiące w ciemnym miejscu.
Po tym czasie nalewkę zlewamy do butelki.
Cytrynę dokładnie sparzamy i szorujemy. Kroimy na plastry i dodajemy do słoja.
Owoce zasypujemy cukrem i zakręcamy słój. Zostawiamy na noc w ciepłym miejscu, aż puści sok.
Następnego dnia dolewamy do słoja alkohol i pozostawiamy tak na jeden lub dwa miesiące w ciemnym miejscu.
Po tym czasie nalewkę zlewamy do butelki.