Sposób przygotowania:
Nalewka z ciemnego winogrona
Winogrona przepłukujemy, osuszamy i obieramy z kiści.
Gotowe winogronowe korale przekładamy do dużego słoja. Owoce zasypujemy odmierzoną ilością cukru. Tak przygotowane przykrywamy np talerzykiem i pozostawiamy na ok 24 godziny, by puściły sok. Następnego dnia dodajemy do nich goździki, laskę cynamonu oraz pół laski wanilii. Całość zalewamy alkoholem. Zawartość słoja zakręcamy i odstawiamy w zacienione miejsce na ok 3 tygodnie.
W trakcie przechowywania, codziennie potrząsamy słojem. Dzięki temu cukier łatwiej się rozpuści. To trzech tygodniach nalewkę przecedzamy przez gęste sito lub gazę. Tak przygotowaną rozlewamy do butelek. Przechowujemy około 3-4 miesiące i gotowe. Wraz z przechowywaniem, nalewka zyskuje na smaku
Gotowe winogronowe korale przekładamy do dużego słoja. Owoce zasypujemy odmierzoną ilością cukru. Tak przygotowane przykrywamy np talerzykiem i pozostawiamy na ok 24 godziny, by puściły sok. Następnego dnia dodajemy do nich goździki, laskę cynamonu oraz pół laski wanilii. Całość zalewamy alkoholem. Zawartość słoja zakręcamy i odstawiamy w zacienione miejsce na ok 3 tygodnie.
W trakcie przechowywania, codziennie potrząsamy słojem. Dzięki temu cukier łatwiej się rozpuści. To trzech tygodniach nalewkę przecedzamy przez gęste sito lub gazę. Tak przygotowaną rozlewamy do butelek. Przechowujemy około 3-4 miesiące i gotowe. Wraz z przechowywaniem, nalewka zyskuje na smaku
SylaUla
cherry