jaga85

jaga85

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1974]

Nalewka z ciemnego winogrona

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Taką nalewkę warto mieć w domu na zimne jesienne i zimowe wieczory. Doskonale rozgrzewa. Ma rewelacyjny smak i kolor.

Nalewka z ciemnego winogrona

Składniki:

Nalewka z ciemnego winogrona

SKŁADNIKI

Sposób przygotowania:

Nalewka z ciemnego winogrona
Winogrona przepłukujemy, osuszamy i obieramy z kiści.

Gotowe winogronowe korale przekładamy do dużego słoja. Owoce zasypujemy odmierzoną ilością cukru. Tak przygotowane przykrywamy np talerzykiem i pozostawiamy na ok 24 godziny, by puściły sok. Następnego dnia dodajemy do nich goździki, laskę cynamonu oraz pół laski wanilii. Całość zalewamy alkoholem. Zawartość słoja zakręcamy i odstawiamy w zacienione miejsce na ok 3 tygodnie.

W trakcie przechowywania, codziennie potrząsamy słojem. Dzięki temu cukier łatwiej się rozpuści. To trzech tygodniach nalewkę przecedzamy przez gęste sito lub gazę. Tak przygotowaną rozlewamy do butelek. Przechowujemy około 3-4 miesiące i gotowe. Wraz z przechowywaniem, nalewka zyskuje na smaku