kamazka439

kamazka439

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 515]

Napoleonka

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

smaczne ciastko z kremem...

Napoleonka

Składniki:

Napoleonka

 

  • Krem:
  • mleko 1 litr
  • mąka 1 szklanka
  • żółtka 2 sztuki
  • cukier 1/2 szklanki
  • cukier waniliowy

 

  • krakersy 2 paczki
  • lub ciasto francuskie gotowe

 

 

Sposób przygotowania:

Napoleonka
Pół litra mleka zagotowujemy z cukrem. Do pozostałego mleka wsypujemy mąkę, dodajemy żółtka oraz cukier, dokładnie mieszamy, aby nie było grudek. Wlewamy do wrzącego mleka i zagotowujemy. Pamiętajmy, aby ciągle mieszać. Ciepły krem nakładamy na jedną warstwę krakersów, przykrywamy drugą i znów krem i krakersy. Możemy też użyć ciasta francuskiego gotowego. Oczywiście najpierw upiec i przełożyć kremem. Na wierzch posypać cukrem pudrem.

Tagi:

ciasto