Ewa27

Ewa27

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 262]

Szybka napoleonka na biszkoptach

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 10
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Dzisiejsza moja propozycja to szybka napoleonka na biszkoptach. jest to wersja łatwa, a zarazem bardzo smaczna. Ciasto francuskie zostało zastąpione biszkoptami, co skróciło czas przygotowania wypieku. Tak naprawdę mamy tylko do zrobienia krem budyni

Szybka napoleonka na biszkoptach

Składniki:

Szybka napoleonka na biszkoptach

składniki na napoleonkę

  • 750 ml mleka 3,2%
  • 250 g gotowych biszkoptów
  • 200 g cukru
  • 150 g masła
  • 120 g budyniu waniliowego
  • 30 g mąki ziemniaczanej
  • 30 g cukru pudru
  • 3 żółtka

Sposób przygotowania:

Szybka napoleonka na biszkoptach
500 ml mleka zagotowujemy z cukrem i masłem. W 250 ml rozpuszczamy żółtka, mąkę ziemniaczaną i budynie waniliowe. Do gotującego się mleka dodajemy przygotowaną mieszankę. Gotujemy gęsty budyń.

Kwadratową formę do pieczenia wykładamy papierem do pieczenia. Układamy pierwszą warstwę biszkoptów. Wykładamy masę budyniową. Przykrywamy drugą warstwą biszkoptów. Studzimy dwie godziny.

Posypujemy cukrem pudrem.