Sposób przygotowania:
Napoleonki z buraków z kozim serem
Wszystkie zioła bardzo drobno siekamy. Oczywiście ich proporcje dobieramy wg własnych upodobań. Przekładamy je do miseczki, po czym dodajemy pieprz i dokładnie mieszamy. Buraki myjemy a następnie gotujemy ok. 40 minut w wodzie z dodatkiem kwasku cytrynoweg (aby nie straciły swojego koloru). Następnie osuszamy je, owijamy w folię aluminiową i przekładamy do piekarnika nagrzanego do 190 stopni. Pieczemy je do miękkości, czyli ok. 80 minut. Wyjmujemy buraki z piekarnika i studzimy. Gdy wystygną, obieramy je, a następnie kromy na równej grubości plasterki (ok. 5 mm.). Następnie przekładamy je równymi porcjami sera, które przykrywami kolejnymi plastrami buraków, za każdym razem dociskając je delikatnie dłonią. Nadmiar serka zbieramy z boków buraków za pomocą noża. Gotowe napoleonki polewamy orzechowym sosem vinegrette.
Aby przygotować orzechowy vinegrette należy wszystkie składniki wymieszać ze sobą, doprawić do smaku solą i pieprzem. Sos potrzebuje 15 minut, aby wszystkie jego składniki się "przegryzły".
Aby przygotować orzechowy vinegrette należy wszystkie składniki wymieszać ze sobą, doprawić do smaku solą i pieprzem. Sos potrzebuje 15 minut, aby wszystkie jego składniki się "przegryzły".
marietta