Sposób przygotowania:
Nerki wieprzowe w sosie porowymETAP 1:
Nerki wieprzowe oczyszczamy z moczowodów i moczymy w wodzie ok 4 godzin (zmieniając wodę co godzinę). Następnie wkładamy je do garnka, zalewamy wodą i gotujemy z dodatkiem kostki rosołowej do miękkości. Odcedzamy je i studzimy, po czym kroimy w małe kawałki.
ETAP 2:
Por drobno siekamy i przekładamy do rondelka. Podsmażamy ok. 10 minut na oliwie.
ETAP 3:
Następnie dodajemy pokrojone nerki i dalej przez chwilę podsmażamy.
ETAP 4:
Sos: W bulionie rozpuszczamy serek topiony. Następnie sos zagęszczamy mąką wymieszaną z małą ilością wody.
ETAP 5:
Sos wlewamy do nerek i pora. Gotujemy na wolnym ogniu mieszając ok. 10-15 minut. Gotowe danie wykładamy na półmisek. Podajemy z ziemniakami.