Sposób przygotowania:
Nerki wieprzowe duszone z marchewką
Nerki zalać wodą i zostawić na 2 godziny .Potem przekroić . Przekrojone na pół nerki zalać świeżą - zimną wodą i zostawić na godzinę , po tym czasie wodę wymienić na świeżą. Po godzinie znów zmienić wodę . I tak kilka razy . Nerki odcedzić . Wykroić z nich moczowody i usunąć białą błonkę z wierzchu. Po ostatnim moczeniu pokroić nerki w talarki włożyć do garnka , zalać 1 litrem wody , zagotować i odcedzić .Zalać wodą i gotować 10 minut- odcedzić . Jeszcze raz gotować 10 minut -odcedzić- wypłukać. Włożyć do rondla , dodać pokrojoną w piórka i zeszkloną cebulę , ziele angielskie, liście laurowy, pieprz ziarnisty, liście lubczyku . Marchew obrać , umyć i pokroić w krążki. Wrzucić do nerek, posypać pieprzem papryką- lekko osolić .Zalać wodą i dusić do miękkości ( ok. 2 godzin ) Zrobić z mąki rumianą zasmażkę i dodać do nerek . Doprawić do smaku.