Babciagramolka

Babciagramolka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2812]

Nerki wieprzowe z kurkami:

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Nerki są bardzo smaczne pod warunkiem , że ma się do nich cierpliwość . Muszą być dobrze wymoczone .Dziś zrobiłam na jesiennie z kurkami

Nerki wieprzowe z kurkami:

Składniki:

Nerki wieprzowe z kurkami:

 

  • 3 nerki wieprzowe
  • 3 cebule
  • 4 łyżki masła
  • 25 dag kurek
  • 1 kostka bulionu wieprzowego Knorra ( lub innego )
  • pieprz mielony
  • 2 łyżki mąki
  • 2,5 szklanki wody
  • 1/4 szklanki pokrojonego koperku
  • 2 łyżki natki pietruszki

 

Sposób przygotowania:

Nerki wieprzowe z kurkami:
Nerki przekroić na pół, wyciąć moczowody i usunąć błonki , pokroić w paseczki . Zalać wodą .Moczyć przez 3 godziny zmieniając co pól godziny wodę . Po ostatnim moczeniu włożyć nerki do garnka , zalać 1 litrem wody , zagotować i odcedzić .Obsmażyć na rumiano na maśle ( 2 łyżki ). Włożyć do rondla , dodać pokrojoną w piórka cebulę , bulion Knorra ( lub przyprawę typu Vegeta , Jarzynka czy co tam kto używa ).Zalać wodą i dusić do miękkości .
Kurki oczyścić (duże przekroić na pół ) i usmażyć na rumiano na maśle ( 2 łyżki ).
Kiedy nerki są już miękkie ( a płyn w nich odparował tworząc gęsty sosik ) dołożyć kurki ( z masłem na którym się dusiły ) , koperek i dusić jeszcze 10 minut.
Doprawić do smaku.

Jeśli potrzeba to zagęścić mąką ( rozrobioną z zimną wodą lub rumianą zasmażką lub tzw. zimną zasmażką tzn. mąką roztartą z odrobiną miękkiego masła ).
Podawać z pieczywem, kaszą lub ziemniakami puree posypane natką pietruszki .

Tagi:

kurkami