Sposób przygotowania:
Nerki wieprzowe z kurkami:
Nerki przekroić na pół, wyciąć moczowody i usunąć błonki , pokroić w paseczki . Zalać wodą .Moczyć przez 3 godziny zmieniając co pól godziny wodę . Po ostatnim moczeniu włożyć nerki do garnka , zalać 1 litrem wody , zagotować i odcedzić .Obsmażyć na rumiano na maśle ( 2 łyżki ). Włożyć do rondla , dodać pokrojoną w piórka cebulę , bulion Knorra ( lub przyprawę typu Vegeta , Jarzynka czy co tam kto używa ).Zalać wodą i dusić do miękkości .
Kurki oczyścić (duże przekroić na pół ) i usmażyć na rumiano na maśle ( 2 łyżki ).
Kiedy nerki są już miękkie ( a płyn w nich odparował tworząc gęsty sosik ) dołożyć kurki ( z masłem na którym się dusiły ) , koperek i dusić jeszcze 10 minut.
Doprawić do smaku.
Jeśli potrzeba to zagęścić mąką ( rozrobioną z zimną wodą lub rumianą zasmażką lub tzw. zimną zasmażką tzn. mąką roztartą z odrobiną miękkiego masła ).
Podawać z pieczywem, kaszą lub ziemniakami puree posypane natką pietruszki .
Kurki oczyścić (duże przekroić na pół ) i usmażyć na rumiano na maśle ( 2 łyżki ).
Kiedy nerki są już miękkie ( a płyn w nich odparował tworząc gęsty sosik ) dołożyć kurki ( z masłem na którym się dusiły ) , koperek i dusić jeszcze 10 minut.
Doprawić do smaku.
Jeśli potrzeba to zagęścić mąką ( rozrobioną z zimną wodą lub rumianą zasmażką lub tzw. zimną zasmażką tzn. mąką roztartą z odrobiną miękkiego masła ).
Podawać z pieczywem, kaszą lub ziemniakami puree posypane natką pietruszki .
Jojo