Sposób przygotowania:
Nerki wieprzowe :
Nerki przekroić na pół . Zalać wodą . Po godzinie wodę wymienić na świeżą. Po upływie trzech godzin Nerki odcedzić . Wykroić z nich moczowody i zdjąć białą błonkę z wierzchu. Ponownie zalać wodą i zostawić na godzinę . Zmienić wodę jeszcze raz . Po godzinie zlać wodę z ostatniego moczenia. Włożyć nerki do garnka , zalać 1 litrem wody , zagotować i gotować 15 minut. Odcedzić . Pokroić w talarki. Obsmażyć na rumiano na smalcu. Włożyć do rondla , dodać pokrojoną w piórka cebulę , ziele angielskie, liście laurowe, obraną i pokrojoną w talarki marchew ( można też utrzeć ją na tarce jarzynowej na grubych oczkach ) , bulion Knorra .Zalać ½ litra wody i dusić ok. 1 godziny. Gdy nerki będą miękkie zrobić rumianą zasmażkę z mąki ( na smalcu ) i dodać ją do nerek. Doprawić pieprzem , papryką i majerankiem .
Kiedyś doprawiałam nerki maggi w płynie ale od paru lat od kiedy jest bulion cielęcy Knorra używam bulionu .Tak doprawione nerki są moim zdaniem smaczniejsze .
Kiedyś doprawiałam nerki maggi w płynie ale od paru lat od kiedy jest bulion cielęcy Knorra używam bulionu .Tak doprawione nerki są moim zdaniem smaczniejsze .