Reniz

Reniz

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 3217]

Wieprzowe nerki w cebulowym sosie

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Nerki wieprzowe w sosie to smaczne i tanie danie.

Wieprzowe nerki w cebulowym sosie

Składniki:

Wieprzowe nerki w cebulowym sosie

 

  • 60 dag nerek wieprzowych
  • 1 duża cebula
  • 1-2 łyżki smalcu
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • sól
  • pieprz
  • 1 łyżka zieleniny

 

Sposób przygotowania:

Wieprzowe nerki w cebulowym sosie
Nerki oczyścić, pokroić na kawałeczki i bardzo dokładnie umyć. Włożyć do dużej ilości wody, obgotować kilka razy zmieniając wodę. Drobno posiekaną cebulę zeszklić na niewielkiej ilości rozgrzanego smalcu, dodać pokrojone nerki, wlać 1,5 szklanki wody i dusić pod przykryciem do miękkości. Z mąki i reszty smalcu zrobić rumianą zasmażkę, połączyć z miękkimi nerkami, zagotować. Przyprawić do smaku solą i pieprzem. Podawać z kaszą lub ryżem posypane zieleniną.

Tagi:

cebula