Sposób przygotowania:
Nerki wieprzowe z pieczarkami :
Nerki przekroić na pół . Zalać wodą . Po godzinie wodę wymienić na świeżą.Po następnej godzinie znów zmienić wodę . Po nastepnej godzinie znów. Nerki odcedzić . Wykroić z nich moczowody i zdjąć białą błonkę z wierzchu. Ponownie zalać wodą i zostawić na godzinę . Zmienić wodę jeszcze raz . Po ostatnim moczeniu włożyć nerki do garnka , zalać 1 litrem wody , zagotować i odcedzić . Pokroić w talarki. Obsmażyć na rumiano na smalcu. Włożyć do rondla , dodać pokrojoną w piórka cebulę , ziele angielskie, liście laurowy, bulion Knorra .
Pieczarki przekroić na połówkim lub ćwiartki i usmażyc na rumiano na smalcu z masłem .Przełożyć do garnka z nerkami posypać 1/2 łyzeczki pieprzu, 1 łyżką majeranku, 1 łyżeczką papryki .Zalać wodą i dusić do miękkości . Doprawić do smaku.
Jesli potrzeba to zagęścić mąką ( rozrobioną z zimną wodą lub rumianą zasmażką lub tzw zimną zasmażką tzn mąką roztartą z odrobiną miękkiego masła ).
Podaję w bulionówkach z bułką lub z kaszą gryczaną ( lub inną ) na sypko lub np z kopytkami posypane natką pietruszki.
Pieczarki przekroić na połówkim lub ćwiartki i usmażyc na rumiano na smalcu z masłem .Przełożyć do garnka z nerkami posypać 1/2 łyzeczki pieprzu, 1 łyżką majeranku, 1 łyżeczką papryki .Zalać wodą i dusić do miękkości . Doprawić do smaku.
Jesli potrzeba to zagęścić mąką ( rozrobioną z zimną wodą lub rumianą zasmażką lub tzw zimną zasmażką tzn mąką roztartą z odrobiną miękkiego masła ).
Podaję w bulionówkach z bułką lub z kaszą gryczaną ( lub inną ) na sypko lub np z kopytkami posypane natką pietruszki.
iwi69