Babciagramolka

Babciagramolka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2812]

Ni to żółty – ni topiony (ser ):

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 10

W sieci krąży kilka przepisów na domowe sery żółte , smażone , topione .Ja robię coś takiego .

Ni to żółty – ni topiony (ser ):

Składniki:

Ni to żółty – ni topiony (ser ):

 

  • 1 szklanka śmietanki 18 %
  • 20 dag sera białego tłustego
  • 2 żółtka
  • ¼ kostki masła prawdziwego
  • ½ łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka ziaren kminku
  • szczypta kurkumy
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • ½ łyżeczki sody spożywczej

 

Sposób przygotowania:

Ni to żółty – ni topiony (ser ):
Śmietankę doprowadzić do zagotowania i wkruszyć do niej biały ser . Chwilę ogrzewać mieszając . Wylać na gęste sito i poczekać aż odcieknie serwatka . W rondelku o grubym dnie roztopić masło .Wrzucić ser , żółtka , sok z cytryny , kminek i mieszając smażyć na małym gazie . Posolić .Dodać kurkumę .Dobrze wymieszać . Gdy ser nabierze kremowej konsystencji wsypać sodę . Wymieszać .Poczekać aż zacznie się pienić . Ogrzewać moment mieszając . Pojemniczek ( pudełko po maśle roślinnym ) wysmarować masłem .Wlać ser . Zostawić aż ostygnie i wstawić do lodówki by zastygł . Oczywiście można robić z różnymi dodatkami takimi jak pokrojone drobno i usmażone na rumiano pieczarki , szynka , koperek .Doprawiać można czosnkiem , ziołami –jak kto lubi . Nie sprawdziłam jeszcze , ale moim zdaniem może się ciekawie sprawdzać przy zapiekankach .Jest kruchy – powinien się ładnie rozpuszczać i rumienić .Sprawdzę i dopiszę .

Tagi:

ser sery ser