bernika

bernika

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 817]

Niby pleśniak

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Miał byc plesniak ale wyszło jak zwykle mimo to ciasto bylo przepyszne. W pracy zjedli cała blaszke mimo braku warstwy piany..

Niby pleśniak

Składniki:

Niby pleśniak

 

  • 200 g masła
  • 4 duże jajka (osobno białka i żółtka)
  • 3 szklanki mąki
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2/3 szklanki cukru
  • osobno 3 łyżki drobnego cukru
  • szczypta soli
  • 2 łyżki kakao
  • słoik dżemu wieloowocowego (duzy z Lidla)
  • opakowanie mrożonych owoców

 

Sposób przygotowania:

Niby pleśniak
Zimne masło posiekać w misce razem z mąką, proszkiem do pieczenia, solą, 3 łyżkami cukru i 4 żółtkami. Szybko zagnieść ciasto. Podzielić na 3 części, jedną z nich zagnieść z kakao. Uformować 3 kule i włożyć do lodówki do stwardnienia.
Owoce rozmrozić na papierowym reczniku. odlac sok. Białka ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodając 2/3 szklanki cukru. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Schłodzone jasne ciasto zetrzeć na tarce na dno formy. Posmarować grubą warstwą dżemu, połozyć owoce. Na to zetrzeć ciemne ciasto i ułożyć na nim pianę z białek. Na wierzch zetrzeć ostatnią, jasną część ciasta.
Piec około 50 minut w temperaturze 200ºC. Pokroic po ostygnięciu..Smacznego!

Tagi:

jajko jajka