karolinaOla

karolinaOla

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 59]

Niedzielny rosół 3

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 7

Gorący rosół na długie zimowe wieczory..

Niedzielny rosół 3

Składniki:

Niedzielny rosół 3

 

  • Porcja dla 6-cio osobowej rodziny:
  • Kura połówka
  • Kość wołowa
  • Skrzydło indyka
  • Marchewka 2 szt
  • Pietruszka 1 szt
  • Seler połówka
  • Por połówka
  • Przypalona na kuchence cebula średnia
  • Czosnek połówka główki ze skóką
  • Natka pęczek

Sposób przygotowania:

Niedzielny rosół 3
Mięsa myjemy. Wrzucamy do dużego garnka. Zalewamy wodą tak, by przykryła całość. Gotujemy pod przykryciem na małym ogniu ok godzinę. Marchewkę, selera i pietruszkę obieramy, płuczemy. Dorzucamy do gotującego się wywaru. Wrzucamy również pora. Cebulę obieramy i przypalamy na palniku kuchenki. Wrzucamy ją razem z czosnkiem i natką dopiero pod koniec gotowania czyli po ok 3 godz. Gdy rosół nabierze koloru i smaku a warzywa zmiękną ściągamy z ognia. Wyciągamy mięso i marchewkę. Jeśli nie lubimy gdy nam coś pływa w rosole przelewamy go przez durszlak i dla uzyskania jeszcze czystszego bulionu pieluchę tetrową. Podajemy z makaronem, marchewką lub mięskiem.

Tagi:

indyk