kasienka1987

kasienka1987

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 144]

Niedzielny rosół wg. kasiek*

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Rosół to zupa bez której nie obejdzie się żadna niedziele, odkąd pamiętam zawsze była przygotowywana w naszym domu.A oto rosół wg. Kasiek)

Niedzielny rosół wg. kasiek* Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Niedzielny rosół wg. kasiek*

 

  • połówka kurczaka
  • 2 marchewki
  • korzeń pietruszki
  • por biała część
  • kawałek korzenia selera
  • łodyga selera naciowego
  • cebula
  • natka pietruszki
  • kostki rosołowe drobiowa i wołowa
  • pieprz ziarnisty i mielony
  • vegeta
  • ziarenka smaku(drobiowe)

 

Sposób przygotowania:

Niedzielny rosół wg. kasiek*
Mięsko dzielimy i płuczemy w zimnej wodzie , przekładamy do garnka i zalewamy wodą , tak aby woda była ponad mięsem . Gotujemy na małym ogniu zbierając szumowinę co jakiś czas. Marchewkę , pietruszkę , korzeń selera obieramy i krajemy w ćwiartki,pora myjemy i dzielimy na pół, cebulę obieramy i opiekamy (jeśli mamy kuchenkę gazową ) pęczek pietruszki i selera naciowego spinamy tzw. gumką recepturką . Do gotującego mięsa dorzucamy przygotowane warzywa , kostki rosołowe , kilka ziaren pieprzu i szczyptę zmielonego pieprzu. Na koniec rosół doprawiamy vegetą i ziarenkami smaku. Gotujemy na małym ogniu aż warzywa zmiękną .Podajemy z makaronem posypanym natką pietruszki.
Niedzielny rosół wg. kasiek*
Rosół najlepiej smakuje w niedzielę u mnie stał się coniedzielną tradycją