kloruś

kloruś

Złoty Ekspert
[Przepisów: 945]

Niemiecka sałatka śledziowa

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Śledź to fantastyczne danie na wigilijna kolację, zwłaszcza dla osób, które w kuchni nie czują się jak ryba w wodzie. Doceniają je również nasi zachodni sąsiedzi, komponując pyszna niemiecka sałatkę śledziową.

Niemiecka sałatka śledziowa

Składniki:

Niemiecka sałatka śledziowa

podstawowe

  • 400g filetów śledziowych a`la matias
  • 2 małe czerwone cebule
  • 2 małe ziemniaki
  • jabłko
  • ½ cytryny
  • dymka do posypania
  • sól i pieprz do smaku

 

  • winegret:
  • 2 łyżeczki musztardy Dijon
  • łyżeczka modu
  • łyżeczka oliwy
  • ½ łyżeczki soku z cytryny
  • sól i pieprz do smaku

 

Sposób przygotowania:

Niemiecka sałatka śledziowa
Filety śledziowe opłukać z oleju i zalać mlekiem, tak aby przykrywało rybę. Pozostawić przez około 1h. Odcedzić, osuszyć papierowymi ręcznikami i pokroić na kilkucentymetrowe kawałki.

Wszystkie składniki winegret połączyć w małym słoiku. Intensywnie wstrząsnąć dla dobrego wymieszania. 

Ziemniaki szorujemy i gotujemy w łupince w osolonym wrzątku. Po wystudzeniu obrać, pokroić w plastry i wyciąć foremką w kształcie gwiazdki kształty. Podobnie postąpić z jabłkiem. Zanurzyć w wodzie z dodatkiem soku z cytryny aby nie ściemniało.

Cebule kroimy w plasterki i rozdzielamy na obręcze. Polówkę cytryny dzielimy na cztery części. Wszystkie składniki sałatki wykładamy na półmisek lub talerze i polewamy przygotowanym winegretem.