Sposób przygotowania:
Dyniowe rogalikiETAP 1:
Masło rozpuścić, mleko podgrzać i wymieszać w nim drożdże, dodać cukier i 1 łyżkę mąki po wymieszaniu odstawić do podrośnięcia. Mąkę przesiać, dodać do niej żółtka, szczyptę soli oraz mus dyniowy, następnie wlać zaczyn drożdżowy i wymieszać. Przestudzony tłuszcz wlać do ciasta i zagnieść jednolite i lśniące ciasto ( mi tym razem wyszło za luźne i musiałam dodać do ciasta 2 pełne łyżki mąki. Ciasto przykryć i odstawić do wyrośnięcia.
Orzechy wymieszać z cukrem oraz rozpuszczonym masłem.
Wyrośnięte ciasto wyłoży na podsypana mąką stolnicę, podzielić na pół i rozwałkować w miarę cienko, następnie pociąć na trójkąty, każdą porcję ciasta posmarować marmoladą na niej ułożyć nadzienie z orzechów.
ETAP 2:
zaczynając od szerokiego od dołu trójkąta zwinąć rogaliki.
ETAP 3:
Blaszkę do pieczenia wyłożyć papierem do pieczenia i ułożyć na niej rogaliki, odstawić do podrośnięcia przed pieczeniem wierzch rogali posmarować dodatkowym jajkiem.
Piec w temp. 180 st około 15-20 minut do momentu zrumienienia.
SylaUla