iziona

iziona

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1306]

Dyniowe rogaliki

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Mało w nich dyni, ale i tak są pyszne, połączenie orzechów, dyni i owocowej marmolady to bardzo dobre połączenie.

Dyniowe rogaliki

Składniki:

Dyniowe rogaliki

ciasto:

dodatkowo:

Sposób przygotowania:

Dyniowe rogaliki

ETAP 1:

Dyniowe rogaliki
Orzechów dajemy dosyć sporo na marmoladkę.

Masło rozpuścić, mleko podgrzać i wymieszać w nim drożdże, dodać cukier i 1 łyżkę mąki po wymieszaniu odstawić do podrośnięcia. Mąkę przesiać, dodać do niej żółtka, szczyptę soli oraz mus dyniowy, następnie wlać zaczyn drożdżowy i wymieszać. Przestudzony tłuszcz wlać do ciasta i zagnieść jednolite i lśniące ciasto ( mi tym razem wyszło za luźne i musiałam dodać do ciasta 2 pełne łyżki mąki. Ciasto przykryć i odstawić do wyrośnięcia.

Orzechy wymieszać z cukrem oraz rozpuszczonym masłem.

Wyrośnięte ciasto wyłoży na podsypana mąką stolnicę, podzielić na pół i rozwałkować w miarę cienko, następnie pociąć na trójkąty, każdą porcję ciasta posmarować marmoladą na niej ułożyć nadzienie z orzechów.

ETAP 2:

Dyniowe rogaliki
Zwijamy od dołu do cienikiego boku małe rogaliki.

zaczynając od szerokiego od dołu trójkąta zwinąć rogaliki.

ETAP 3:

Dyniowe rogaliki
Pozwalamy przed pieczenie rogalikom dobrze wyrosnąć.

Blaszkę do pieczenia wyłożyć papierem do pieczenia i ułożyć na niej rogaliki, odstawić do podrośnięcia przed pieczeniem wierzch rogali posmarować dodatkowym jajkiem.

Piec w temp. 180 st około 15-20 minut do momentu zrumienienia.


Tagi:

ciastka