Sposób przygotowania:
Pierniczki - gwiazdki
Na patelni lub w rondelku roztopić miód, dodać przyprawy do piernika, margarynę i cukier. Wymieszać, wsypać kakao i przestudzić.
Do miski wsypać mąkę z proszkiem do pieczenia i sodą. Wlać przestudzoną masę z rondelka, dodać jajko, mieszać łyżką.
Wyłożyć na stolnicę i wyrobić elastyczne ciasto. Włożyć ciasto do lodówki na 2-3 dni.
Wałkować na 0,5 cm i wycinać ciastka foremką.
Piec 10 -15 minut w 180 stopniach (w termoobiegu 10 minut w 150 stopniach).
Wystudzone dekorować lukrem lub pisakami cukrowymi.
Do miski wsypać mąkę z proszkiem do pieczenia i sodą. Wlać przestudzoną masę z rondelka, dodać jajko, mieszać łyżką.
Wyłożyć na stolnicę i wyrobić elastyczne ciasto. Włożyć ciasto do lodówki na 2-3 dni.
Wałkować na 0,5 cm i wycinać ciastka foremką.
Piec 10 -15 minut w 180 stopniach (w termoobiegu 10 minut w 150 stopniach).
Wystudzone dekorować lukrem lub pisakami cukrowymi.