Niemieckie ciasto czekoladowe

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Zachęcam do degustacji ciasta

Niemieckie ciasto czekoladowe

Składniki:

Niemieckie ciasto czekoladowe

 

  • masło (temp. pokojowa) 135 gram
  • jajka 3 sztuki
  • mąka pszenna 1,5 szklanki
  • soda oczyszczona 0,75 łyżeczki
  • sól 0,25 łyżeczki
  • czekolada mleczna (np. Wedel) 3 sztuki
  • cukier 1 szklanka
  • cukier waniliowy 1 łyżeczka
  • maślanka 0,75 szklanki
  • woda 0,33 szklanki

 

Sposób przygotowania:

Niemieckie ciasto czekoladowe
Zaczynamy od jajka i masła które powinny mieć temp. pokojową. Przygotować dwie okrągłe formy na ciasto. Wysmarować 2 formy tłuszczem i podsypać mąką. Wymieszać mąkę, sodę i sól. Czekoladę należy rozpuścić w rondelku z dodaną wodą na małym ogniu ciągle mieszając aby się nie przypaliła. W dużej misce miksować miękkie masło stopniowo dodając cukier, aż do dobrego połączenia produktów. Cały czas miksując dodawać po 1 sztuce żółtka. Do miski dodawać po trochu ostudzoną czekoladę ciągle miksując. Dodać wanilię. Do całości dodawać mieszaninę mąki na przemian z maślanką cały czas miksując (aby dodać maślankę mąka musi być dobrze połączona z resztą produktów). W dużej misce ubić białka na sztywno ze szczyptą soli. Dodać ubite białko do ciasta i delikatnie wymieszać. Ciasto nałożyć do dwóch form i piec w nagrzanym piekarniku do 175-180 stopni przez 25-35 minut lub do czasu kiedy wykałaczka wchodząca w ciasto będzie czysta. Gotowe ciasto delikatnie wyłożyć z form i studzić na drucianej podstawce. Mleko skondensowane, masło włożyć do rondelka. Gotować na średnim ogniu ciągle mieszając (uwaga może się przypalić), aż do zgęstnienia mikstury około 6-8 min. Rondelek zdjąć z ognia i wymieszać z wiórkami, orzechami i ostudzić. Na jedną warstwę ciasta wyłożyć połowę kokosowej mikstury, przykryć drugą warstwą ciasta i wyłożyć drugą połowę kremu. Ciasto przykryć i przechowywać w lodówce.