Sposób przygotowania:
Nóżki w galarecie
Golonkę i nóżki oczyszczamy, wkładamy do garnka i zalewamy zimną wodą. Zagotowujemy i dodajemy ziele angielskie, pieprz, liście laurowe i sól do smaku. Gotujemy około 3 godzin, aby nóżki puściły żelatynę. Na pół godziny przed końcem gotowania dodajemy obraną i umytą włoszczyznę. Po ugotowaniu całość odcedzamy. Kiedy mięso przestygnie oddzielamy je od kości i rozdrabniamy razem ze skórą. Marchewkę kroimy w plasterki, a pozostałą włoszczyznę możemy wykorzystać inaczej, bo nie będzie nam potrzebna. Rozdrobnione mięso dodajemy do wywaru i zagotowujemy. Na dno miseczek dajemy po kolei posiekaną natkę, groszek kilka talarków marchewki i całość zalewamy wywarem z mięsem. Odstawiamy do wystudzenia, a następnie wstawiamy na noc do lodówki. Podajemy z octem lub sokiem z cytryny.