MysiaZuzia

MysiaZuzia

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 218]

Nóżki w galarecie

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Domowa galaretka z nóżek wieprzowych - doskonała na przyjęcia w rodzinnym gronie

Nóżki w galarecie Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Nóżki w galarecie

 

Sposób przygotowania:

Nóżki w galarecie
Golonkę i nóżki oczyszczamy, wkładamy do garnka i zalewamy zimną wodą. Zagotowujemy i dodajemy ziele angielskie, pieprz, liście laurowe i sól do smaku. Gotujemy około 3 godzin, aby nóżki puściły żelatynę. Na pół godziny przed końcem gotowania dodajemy obraną i umytą włoszczyznę. Po ugotowaniu całość odcedzamy. Kiedy mięso przestygnie oddzielamy je od kości i rozdrabniamy razem ze skórą. Marchewkę kroimy w plasterki, a pozostałą włoszczyznę możemy wykorzystać inaczej, bo nie będzie nam potrzebna. Rozdrobnione mięso dodajemy do wywaru i zagotowujemy. Na dno miseczek dajemy po kolei posiekaną natkę, groszek kilka talarków marchewki i całość zalewamy wywarem z mięsem. Odstawiamy do wystudzenia, a następnie wstawiamy na noc do lodówki. Podajemy z octem lub sokiem z cytryny.
Nóżki w galarecie
Nóżkę i golonkę oczyszczamy i gotujemy 3 godziny
Nóżki w galarecie
Pod koniec gotowania dodajemy włoszczyznę
Nóżki w galarecie
Do miseczek wkładamy natkę, groszek, marchew i wywar z mięsem
Nóżki w galarecie
Odstawiamy do wystudzenia, a następnie wstawiamy do lodówki