Sposób przygotowania:
Nugat zapiekany.
Orzechy przebrać,posiekać,miód rozgrzać.Przygotować wrzącą wodę.Z cukru i wody ugotować syrop do 3 stopnia,dodać miód i go-
-tować razem do gęstości 3 stopnia.Ubić pianę,dodając cienkim strumieniem syrop wrzący.Ubijać szybko na parze,aż zgęstnieje.Zdjąć z pary i chwilę ubijać na stole.Potem do piany dodać posiekanych orzechów laskowych i wanilię.Lekko wymiesz-
-ać.Ułożyć wafle na blachach,nałożyć pianę na grubość 2 cm,wyrównać z wierzchu i na bokach,posypać orzechami,wstawić do średnio nagrzanego piekarnika na 10-15 min..Piana musi wolno rosnąć i rumienić się na jasnokremowy kolor w przeciwnym razie
szybko zrumieni się i opadnie jak piekarnik jest zbyt gorący.Nugat wyjąć jak ostygnie.Krajać bardzo ostrym nożem.Zamiast orzechów można dać płatków migdałowych.
-tować razem do gęstości 3 stopnia.Ubić pianę,dodając cienkim strumieniem syrop wrzący.Ubijać szybko na parze,aż zgęstnieje.Zdjąć z pary i chwilę ubijać na stole.Potem do piany dodać posiekanych orzechów laskowych i wanilię.Lekko wymiesz-
-ać.Ułożyć wafle na blachach,nałożyć pianę na grubość 2 cm,wyrównać z wierzchu i na bokach,posypać orzechami,wstawić do średnio nagrzanego piekarnika na 10-15 min..Piana musi wolno rosnąć i rumienić się na jasnokremowy kolor w przeciwnym razie
szybko zrumieni się i opadnie jak piekarnik jest zbyt gorący.Nugat wyjąć jak ostygnie.Krajać bardzo ostrym nożem.Zamiast orzechów można dać płatków migdałowych.