Sposób przygotowania:
Oberiba czyli zupa z kalarepy
Do zupy uzywamy zarówno liści jak i głąba kalerepy, ktore najpierw dokładnie myjemy. Kalarepki obieramy z wierzcuh i kroimy w cienkie plasterki. Liście odrywamy z łodyg i rwiemy na kawałki. Ziemniaki obieramy i kroimy również na cienkie plasterki. Do gotującego się rosołu dodajemy nasze ziemniaki, liście i plasterki kalarepy. Dodajemy natkę pietruszki, a tym razem do zupy trafiły też liście lubczyku. Wszystko razem gotujemy do miekkości. Doprawiamy do smaku solą i pierzem. Na koniec wkrajamy mięso. Zupa gotowa jest do podania, teraz wystraczy się nią rozkoszować. Smacznego.Ps. Pamietać należy żeby stosunek płynu do warzyw był jak 1:2 bo zupa ma być dość gęsta a nie wodnista. Traktujemy ją bardzej nie jak zupa a danie jednogarnkowe. Oczywiscie dla łasuchów można ją okrasić zasmażką i skwarkami ale to juz jest szczyt rozpusty.
margolata
evita0007
bernika
wiec polecam sprobowac;)