ajo

ajo

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 353]

Zupa z kalarepy 4

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Zupa z kalarepy czyli śląska zupa z oberiby :)

Zupa z kalarepy 4 Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Zupa z kalarepy 4

 

  • 2,5 litra wywaru (u mnie włoszczyzna+udko z kurczaka)
  • 2 kalarepy bez liści
  • 1 marchewka
  • 4 średnie ziemniaczki
  • 3 łyżki śmietany 12%
  • 1 łyżka masła
  • 2 łyżki drobno posiekanego koperku
  • vegeta natur
  • pieprz
  • przyprawa Kamis Fit Up do zup

Sposób przygotowania:

Zupa z kalarepy 4
Surową marchew i kalarepę kroimy w kostkę i podsmażamy kilka minut na łyżce masła z vegetą. w tym czasie ziemniaki obieramy, kroimy też w kostkę i wrzucamy do wywaru, gotujemy na średnim ogniu, następnie dodajemy podsmażoną marchew i kalarepę. Całość gotujemy w bulionie do miękkości warzyw, doprawiamy pieprzem, vegetą, przyprawą Kamis. Na koniec dodajemy koperek i śmietanę (wcześniej należy ją zmieszać w kubeczku z odrobiną zupy żeby się nie zważyła). Smacznego :)
Zupa z kalarepy 4
Warzywa kroimy w średnią kostkę, podsmażamy na masełku
Zupa z kalarepy 4
Kalarepę i marchew podsmażamy kilka minut
Zupa z kalarepy 4
Całość gotujemy do miękkości warzyw
Zupa z kalarepy 4
Na koniec doprawiamy i dodajemy śmietanę