Sposób przygotowania:
Obiad w 30 minut kurczak sweet chili ryz
Przygotujemy ryż według przepisu na opakowaniu;) Obieramy i kroimy marchewkę w słupki odkladamy do miseczki. Kroimy filet z kurczaczka w paseczki ,jak dacie radę najlepiej przez całą długość filetu , tak aby paseczki były długie na ile sie da;)i grube na około1 cm. Kroimy chili na pół następnie w wiórki okolo 0,2cm jezeli woli ie drobniej możecie pokroić papryczkę np. W kosteczkę;) A teraz zaczynamy!! Stawiamy wok na rozgrzanej płycie polewamy nań 2 łyżki oliwy lub oleju (ale nie więcej!!!). Wrzucamy na rozgrzana oliwę chili i dodajemy3-4 łyżki miodu oraz polewamy 2-3 łyżkami wody. Całość powinna zacząć " bąblować" i się rumienić. Ciągle mieszJąc całość dorzucamy marchewkę skrojoną w słupki i polewamy wodą ok. Pół kubka. Posypujemy przyprawami : kurkuma, bazylia, majeranek, tymianek ewentualnie możemy dodać troszke papryki slodkiej i czosnku dla smaku . Calość przykrywamy i czekamy z 10-15 minut aż się poddusi, a marchewka zmięknie.dorzucamy kurczaczka, jezeli jest taka potrzeba polewamy wodą i przykrywamy by calość przeszła smakiem . Wykladamy ryż na talerz i polewamy go kurczakiem z warzywami. Smacznego! Oto proste smaczne danie w 30 minut ;)