Sposób przygotowania:
Obiadek góra -dółNatrzeć mięso pieprzem i solą ( ja przecięłam pierś bo była dość gruba i rozłożyłam , ale można od razu zrobić 2 porcje ).
W dolny garnek do gotowania na parze wlać wywar warzywny i wrzucić w niego torebkę ryżu.
Postawić na nim górny garnek .
Oczyścić warzywa ( umyć ) .
Kalafior podzielić na różyczki , ogórek pokroić na cienkie długie plastry ( ze skórą ) , papryki w paski , por w kilku centymetrowe kawałki. Ułożyć w górnym garnku warstwę warzyw - na nich mięso - a na wierzch resztę warzyw. Przykryć i gotować 30 minut.
Przygotować dresing do roszponki z oleju , soku z cytryny .
Wyłowić ryż - wymieszać z masłem.
Układać na talerzu roszponkę - skropić ją dresingiem .Obok podawać ryż , warzywa i pierś z kurczaka .
* użyłam zielonego bo akurat taki dziś był w sklepie , ale może być biały
* * Na wywarze z gotowania ryżu ( dolny garnek ) do którego spływały soki z warzyw i mięsa - zrobić zupę .
***To jest porcja dla 2 osób
**** liście selera i por stanowią ,, wyściółkę " garnka i układam je na dnie pod warstwą warzyw i mięsa . Nadają aromatu ale na talerz ich nie podaję
MagdaMM
Babciagramolka
:) chyba sie doczekacie bo ostatnio doba jest mi za krótka . Niby nic nowego nie robie a ciągle cos wypada i potem gonię z językiem na brodzie . Muszę popracować z pomysłami jak układać sobie pracę żeby wszystko szło sprawniej .
MagdaMM
:):) Buniu ,znając Twoją pomysłowość i zaradność to dasz sobie świetnie radę.Trzymam kciuki ;)